Aankooptips elektrische fiets

 

1.  Waar kopen
Koop een e-bike altijd bij de fietsspeciaalzaak, een garantie voor goede service en aftersales. Er zijn steeds meer online winkels die ebikes met stevige kortingen aanbieden, maar hier moet je voorzichtig mee zijn want hoe zit het dan met garantie en service?

2.  Prijsniveau
Ook voor e-bikes geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Vanaf ongeveer € 1500,- zijn kwalitatief goede e-bikes te koop. E-bikes boven de € 2000,- zijn vaak uitgerust met meer geavanceerde technieken en betere onderdelen.

3.  Frame
Oudere heren kiezen vaak voor een e-bike met een damesframe. Een verstandige keuze, want zo heb je ook in de toekomst geen problemen met opstappen.

4.  Aandrijving
Iedere vorm van aandrijving heeft zijn specifieke voor- en nadelen. Zo is een e-bike met voorwielaandrijving vaak lager geprijsd, heeft de bracketaandrijving een laag zwaartepunt en verloopt achterwielaandrijving zeer vloeiend. In de regel is de keuze voor een voorwiel-, bracket- of achterwielaandrijving vaak een kwestie van prijs en gevoel.

5.  Versnellingsnaaf/derailleur
Een versnellingsnaaf in combinatie met een gesloten kettingkast vergt minder onderhoud. Tevens kun je schakelen in stilstand. Een e-bike met derailleur is vaak lager van gewicht, tevens heb je meer schakelmogelijkheden.

6.  Uitneembare accu/accu in frame
Een uitneembare accu heeft als voordeel dat je overal kunt opladen en bijladen. Een accu die in het frame is weggewerkt, geeft de fiets een fraai uiterlijk.

7.  Gewicht
E-bikes wegen zwaarder dan normale fietsen. Wil je de e-bike meenemen op een fietsdrager, heb je niet veel tilkracht of moet je de fiets opbergen in een krappe schuur, kies dan liever voor een licht model (max. 22/23 kilogram).

8.  Proefrit
Maak eerst altijd een aantal testritten op e-bikes van verschillende merken. Er zijn grote verschillen in gebruiksgemak en comfort en dit kun je alleen tijdens een testrit ervaren. Bovendien is het belangrijk om te ervaren hoe het is om op een elektrische fiets te rijden. Zeker als je dit nog nooit gedaan heeft.

 

Kijk ook bij onze actuele *Acties* of er momenteel een leuke actie van toepassing is!